ASTER – Odmiana regionalna – pierwszy plon dla przetwórstwa

  • Odmiana regionalna
  • odmiana jadalna, bardzo wczesna
  • typ konsumpcyjny BC, lekko mączysty
  • Zawartość skrobi 14,4%
  • Bulwy okrągło owalne, średniej wielkości o dobrej regularności kształtu i płytkich oczkach, miąższ jasnożółty
  • Odporna na wirus Y i wirus liściozwoju
  • bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne, bardzo dobrze się przechowuje
  • Przydatna do mycia, obierania, konfekcjonowania jak również na frytki, chipsy, produkty suszone, konserwowe i mrożonki

IRYS – pierwszy plon dla konesera smaku

  • Odmiana jadalna, bardzo wczesna.
  • Smak bardzo dobry, typ konsumpcyjny B, ogólnoużytkowy.
  • Zawartość skrobi 12%.
  • Bulwy owalne podłużne, duże, o dobrej regularności kształtu, oczka dość płytkie, miąższ biały.  
  • Średnio odporna na wirus Y, średnio-wrażliwa na wirusa liściozwoju dość odporna na uszkodzenia mechaniczne, przechowuje się dobrze.    
  • Odznacza się bardzo wysoką plennością, predysponowana do uprawy na wczesny zbiór

RUTA – Odmiana regionalna – pierwsza przed wszystkimi

  • Odmiana regionalna
  • odmiana jadalna, bardzo wczesna,
  • typ konsumpcyjny B.
  • zawartość skrobi 12,5 %. Smak dobry,
  • bulwy okrągło owalne, duże, o dobrej regularności kształtu i płytkich oczkach, miąższ jasnożółty.
  • Dość odporna na wirus Y, średnio odporna na wirus liściozwoju, bardzo odporna na mechaniczne  uszkodzenia, przechowuje się bardzo dobrze.
  • Predysponowana do uprawy na wczesny zbiór

DROP  – pierwszy przed wszystkimi

  • Odmiana jadalna, bardzo wczesna,
  • typ konsumpcyjny B, ogólnoużytkowy.
  • Zawartość skrobi 14,6%.
  • Bulwy okrągło owalne, dość duże, o bardzo dobrej regularności kształtu, oczka płytkie, miąższ żółty.
  • Dość odporna na wirus Y, średnio odporna na wirus liściozwoju, dość odporna na mechaniczne uszkodzenia, przechowuje się dobrze.
  • Przydatna na produkty konserwowe i mrożonki. Idealna do mycia i pakowania, jako odmiana bardzo wczesna.