ODMIANY SKROBIOWE / Powrót do pozostałych odmian

ALBATROS jest odmianą średnio wczesną, o podwyższonej zawartości skrobi>21%, charakteryzującą się dodatkowo wysoką, powyżej przeciętnej plennością, przeznaczoną do produkcji suszy ziemniaczanychi związanych z nimi wyrobów oraz mączki ziemniaczanej.

JUMBO – średnio-wczesna odmiana, bardzo plenna. Zawartość skrobi >21%. Nadaje się do długiego przechowywania. Odporna na obicia i okresowe niedobory wody.

KURAS to późna odmiana skrobiowa, posiada żółtą skórkę oraz biały miąższ. Bulwy są owalne, umiarkowanie duże. Rozmiar jest dość jednolity i  plon jest dobry. Liczba bulw jest dobra a  zawartość suchej masy jest bardzo wysoka. Dobra skrobiowa produkcja z  hektara pozwala uzyskać wysoką cenę. Kuras może być uprawiany na większości typach gleby i  jest umiarkowanie podatny na parch. Kuras ma umiarkowany stan uśpienia i  jest odpowiedni na średnie i  długie przechowywanie. Połączenie wysokiego plonowania z ogólną odpornością na choroby sprawia, że jest to bardzo popularna odmiana.

MAXILLA – jest  odmianą średnio-późną z przeznaczeniem dla przemysłu skrobiowego. Charakteryzuje się wysokim plonem bulw, zawartość skrobi > 21%. Posiada dobre zdolności przechowalnicze i długi okres spoczynku kiełków.

VERDI  CHIPS I SKROBIA – Bulwy okrągło-owalne, skórka żółta, miąższ kremowy, oczka płytkie. Bardzo dobra odporność na zarazę ziemniaka, czarną nóżkę i rizoktoniozę. Bulwy nie mają skłonności do pękania są także odporne na uszkodzenia mechaniczne. Verdi nadaje się do długotrwałego przechowywania w niskich temperaturach nie tracąc przydatności do przetwórstwa. Odmiana mątwiko i rakoodporna Zaw. skrobi19-20%. Wymagania glebowe średnie.