ODMIANY ŚREDNIO PÓŹNE / Powrót do pozostałych odmian

ASTERIX Średnio późna odmiana o czerwonej skórce i żółtym miąższu, o typie kulinarnym B, czyli lekko zwięzłym, idealnie nadaje się do pakowania detalicznego oraz produkcji frytek, typ ziemniaka bogaty w skrobię (do 16%), posiada dość duże bulwy oraz wysokie plony. Cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów w północno-wschodniej Polsce z uwagi na preferowany tam rodzaj miąższu i walory kulinarne. Mimo bardzo dużej plenności daje wyrównany bardzo estetyczny plon. Toleruje słabsze stanowiska. Obecnie stosowana jest z powodzeniem w przetwórstwie na frytki, granulaty, obieranie i kostkę. Jest odmianą uniwersalną o bardzo szerokim spektrum zastosowania i odbiorców.

JELLY – średnio późna odmiana jadalna w typie kulinarnym B. Wyjątkowy smak, brak ciemnienia miąższu zarówno surowego, jak i po ugotowaniu, bardzo płytkie oczka i bardzo wysoki plon handlowy powyżej 50 ton oraz bardzo długi okres spoczynku determinuję tę odmianę dla rynku sieci handlowych jako ziemniak myty i konfekcjonowany. Ma małe wymagania glebowe i nawozowe. Dla wysokiej jakości plonu wymaga gleb odkamienionych w dobrej kulturze aby nie narażać z reguły dużych bulw na obicia. Odmiana może być wykorzystywana do produkcji frytek z uwagi na wyjątkowy smak i dobre parametry produktu gotowego. Zaleca się sadzenie pod koniec kwietnia w dobrze ogrzaną glebę.