ODMIANY WCZESNE / Powrót do pozostałych odmian

GALA – wczesna odmiana jadalna, wcześnie dojrzewająca, wysokoplenna w typie spożywczym o kształtnych bulwach idealnych do mycia i pakowania. Z uwagi na bardzo płytkie oczka i brak skłonności do ciemnienia miąższu nadaje się również do obierania. Nie traci swoich walorów nawet przy długim magazynowaniu. Wymaga lepszych stanowisk w dobrej kulturze. Aby uzyskać wysokie plony wskazane jest podlewanie plantacji, 2 razy w tygodniu oraz większe nawożenie Nmin, przynajmniej 3 kg/t plonu bulw.

LILLY – Bulwy okrągło owalne o płytkich oczkach, niezwykle gładkiej żółtej skórce i intensywnie żółtym miąższu. Odmianę charakteryzuje bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie ogólnym. Lilly wyróżnia się wspaniałym smakiem, typ kulinarny B. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Odmiana wysoko odporna na parcha, zarazę ziemniaka, alternariozę, a także na wady miąższu, takie jak pustowatość i rdzawą plamistość.

MADELEINEjest wczesną odmianą jadalną, ma jasnożółtą skórkę oraz żółty miąższ. Bulwy są owalno-podłużne, mają płytkie oczka oraz jednolity kształt. Liczba bulw oraz plon jest dobry. Madeleine jest odpowiednia do rozwoju na różnych typach gleby, ale nie na tych które są podatne na parch. Typ konsumpcyjny AB, bulwy zwięzłe, zawartość suchej masy jest raczej niska. Madeleine jest odpowiednia na rynek jadalny oraz do pakowania na handel detaliczny. Madeleine ma umiarkowany stan spoczynku i  jest odpowiednia do długiego przechowywania w  temperaturze 5 stopni. Madeleine to odmiana jadalna, idealna do pakowania na handel detaliczny. Płytkie oczka, jednolity kształt bulw, dobra do długiego przechowywania.

MIRANDA – Bulwy owalne, duże, skórka żółta – szybko dojrzewająca, miąższ jasnożółty, oczka b. płytkie. Cechuje ją wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Odmiana o doskonałych walorach smakowych, sprawdza się również w produkcji frytek i suszu ziemniaczanego. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Miranda wyróżnia się wysokim, doskonałej jakości plonem. Nadaje się na wczesny zbiór. Zaw. skrobi 15,5%. Typ kulinarny BC. Zaleca się stosowanie dzielonych dawek metrybuzyny. Wymagania glebowe średnie.

NATASCHA – Bulwy okrągło-owalne o wyjątkowo atrakcyjnym wyglądzie, gładka żółta skórka, miąższ intensywnie żółty, oczka płytkie. Odmiana o wysokiej plenności z dużym udziałem plonu handlowego. Bardzo odporna na choroby grzybowe i czarną nóżkę. Wybitne walory smakowe. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Idealna do konfekcjonowania. Zaw. skrobi ok. 12,5%. Typ kulinarny B. Zaleca się stosowanie dzielonych dawek metrybuzyny. Wymagania glebowe średnie do niskich.

QUEEN ANNE NOWOŚĆ Bulwy wyjątkowej urody, owalne o bardzo gładkiej, jasnożółtej skórce, płytkich oczkach i żółtym miąszu. Queen Anne wyróżnia bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie brutto. Odmiana świetnie się przechowuje zachowując jednocześnie wybitne walory smakowe. Odznacza  się wysoką odpornością na parcha, a także na infekcje wirusowe, rizoktoniozę, plamistość miąszu i choroby grzybowe. Zawartość skrobi ok.12,5%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe średnie do niskich.

RANOMI – Najnowsza odmiana bardzo wczesna w Europie, określana mianem nowej Impali. Bardzo dobra odporność na parcha, idealna propozycja dla sieci handlowych. Doskonale znosi długotrwałe składowanie i zachowuje walory predysponujące ją do mycia i pakowania. Swoją starszą siostrę przewyższa znacząco plonem. Będzie wdzięczna za nieco lepsze stanowisko.

VINETA– absolutny NR 1 w Polsce. Odmiana ta króluje na Polskim rynku ziemniaka tradycyjnego od ponad 10 lat. Jako wczesna odmiana jadalna w typie kulinarnym B znajduje zastosowanie również jako ziemniak frytkowy, do przetwórstwa oraz do pakowania. Z uwagi na uniwersalne walory smakowe, brak ciemnienia miąższu surowego, jak i po ugotowaniu posiada swoich wiernych odbiorców na terenie całego kraju. Jednocześnie jest to odmiana dość prosta w uprawie, nie wymagająca specjalnych udogodnień, odporna na parch i okresowe niedobory wody, nadaje się na gleby lekkie. Z uwagi na bardzo długi okres spoczynku polecana do długiego składowania.