Oferowane przez nas ziemniaki pochodzą przede wszystkim z naszych upraw sadzeniakowych prowadzonych w systemie GLOBALG.A.P pod ścisłym nadzorem PIORiN. Dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu, a także wprowadzaniu nowych odmian atrakcyjnych dla konsumentów z roku na rok podnosimy standardy jakościowe dystrybuowanych przez nas ziemniaków. Wszystkie oferowane przez nas odmiany znajdziecie Państwo na naszej stronie internetowej. Poniżej kilka przykładowych odmian.
MONTE CARLO – Odmiana jadalna, średnio wczesna o wysokim plonie handlowym. Wyrównane bulwy o jasnoczerwonej skórce i białym miąższu, owalne, dość płytkie oczka, zawartość skrobi14%, typ kulinarny ogólnoużytkowy B. Przeznaczenie- bezpośrednia konsumpcja, konfekcjonowanie.
BINTJE – Odmiana średnio wczesna jadalna, duże owalne bulwy, jasnożółta skórka, żółty miąższ, płytkie oczka, zawartość skrobi 14%. Wysoka wydajność, wyrównany plon, tolerancja na suszę, dobre właściwości przechowalnicze. Nadaje się do gotowania, pieczenia, na frytki, chipsy. Bardzo smaczna. Powszechna we Francji i Belgii.
IIGNACY – Odmiana wczesna jadalna, typ kulinarny ogólnoużytkowy- B. Miąższ jasnożółty, gładka skórka, bulwy okrągło owalne, zawartość skrobi 12,1%, typ kulinarny B. Bardzo dobry smak, wysoki wyrównany plon. Odmiana o niskich wymaganiach glebowych i wodnych. Przeznaczenie bezpośrednia konsumpcja, mycie i pakowanie.
LILLY – Bulwy okrągłe owalne o płytkich oczkach, niezwykle gładkiej skórce i intensywnie żółtym miąższu.. Lilly wyróżnia się wspaniałym smakiem, typ kulinarny B, zawartość skrobi 13%.
Przeznaczenie– bezpośrednia konsumpcja, mycie i pakowanie.
GALA – wczesna odmiana jadalna, kształtne bulwy, tyk kulinarny B, zawartość skrobi 12,6%. Z uwagi na bardzo płytkie oczka i brak skłonności do ciemnienia miąższu nadaje się do obierania. Nie traci swoich walorów nawet przy długim magazynowaniu.
Przeznaczenie – bezpośrednia konsumpcja, mycie i pakowanie.
ZIEMNIAK KLASAPREMIUM
kalibraż 50 + mm, szczotkowany, skórka do mycia |
ZIEMNIAK KLASA
EXTRA kalibraż 45+ mm, skórka tradycyjna |
CEBULA KONFEKCJA | ||||||
Cena netto zł/kg w zależności od wielkości jednorazowej dostawy | 2.5 kg | 5 kg | 15kg | 2.5 kg | 5 kg | 15kg | 1 kg | 15 kg |
Detal | 1,60 zł/kg |
1,30 zł/kg |
1,20 zł/kg |
1,25 zł/kg |
1,15 zł/kg | 1,00 zł/kg |
2,00zł/kg | 1,60zł/kg |
HURT MAŁY
od 45-750kg |
1,20 zł/kg | 1,10 zł/kg |
1,00 zł/kg |
1,20 zł/kg |
1,10 zł/kg | 0,90 zł/kg |
1,80zł/kg | 1,50zł/kg |
HURT ŚREDNI
od 750-3750 kg |
1,10 zł/kg |
1,00zł/kg | 0,80 zł/kg |
1,00zł/kg | 0,90zł/kg | 0,70 zł/kg | 1,80zł/kg | 1,20zł/kg |
HUTR DUŻY
Powyżej 10000kg |
1,05zł/kg | 0,95zł/kg | 0,85 zł/kg | 0,95zł/kg | 0,85zł/kg | 0,60 zł/kg | 1,60zł/kg | 0.90zł/kg |
Oferowane przez nas ziemniaki konsumpcyjne dzielimy na cztery główne typy kulinarne :
TYPA /AB – sałatkowy – wszechstronnie użytkowy
Ziemniaki typu AB sąnajtwardsze , zawierają niewiele skrobi , przez co po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne . Nie rozpadają się i dają się łatwo kroić w plastry czy kostki . Stąd idealnie sprawdzają się w sałatkach ziemniaczanych , hiszpańskiej tortilli , zupach ,
zapiekankach . Nadają się również do gotowania w „mundurkach ” , do smażenia (np. w postaci talarków lub tzw . „wedges „) lub na grilla .
Przykładowe odmiany : TYP A: Bernina, Altesse, Zen, Toscana , TYP AB: Riviera, Tornado, Pierwiosnek, Madrid.
TYP B – ogólnoużytkowy
W składzie ziemniaków typu Bjest więcej skrobi , stąd są one mniej wilgotne niż typu A /AB. Pod widelcem lekko się rozgniatają . Typ ten obejmuje odmiany ogólnoużytkowe , które nadają się zarówno do smażenia , jak i do gotowania . Na naszych talerzach pojawiają się zazwyczaj jako dodatek do mięs i sosów albo w postaci frytek . Ziemniaki tego typu z reguły nie rozsypują się po ugotowaniu
Przykładowe odmiany : Gala, Ignacy, Lilly, Irys, Irga, Żagiel, Malaga, Monte Carlo, Bintje, Electra, Aromata
TYP BC – Wszechstronnie użytkowy , lekko mączysty .
Ziemniaki te idealnie nadają się na przetwory typu : frytki , talarki , kopytka , puree , placki ziemniaczane , a dodatkowo mogą być używane również do potraw jak we wcześniejszych typach np. do zup czy dań głównych . Ziemniaki te po ugotowaniu mają tendencję do lekkiego rozsypywania się , stanowią idealny dodatek do dań z sosem . Uzależnione jest ich wykorzystanie w zależności od indywidualnych cech odmianowych i walorów miąższu , który z reguły ma kolor jasny , kremowy zbliżony do białego . Ziemniaki te są często wybierane przez konsumentów preferujących jasno – żółty lub biały miąższ , gustujących w tradycyjnej kuchni polskiej.
Przykładowe odmiany : Tajfun, Orla, Maritiema, Aster
TYP C – mączysty Ziemniaki typu C są najbardziej sypkie , zawierają najwięcej skrobi.
Ich miąższ po ugotowaniu jest suchy , rozsypujący się i wyraźnie mączysty . Dlatego sprawdzają się w purée , kopytkach , pyzach , knedlach , kartaczach , czy plackach . Mogą też stanowić bazę do wypieków i zagęszczania zup . Stosując ten typ ziemniaków użyjemy mniejmąki do przygotowania zwartego , plastycznego ciasta , niż stosując inne typy . Zaznaczyć jednak należy , że odmiany tego typu nie powinny być łączone z odmianami wysokoskrobiowymi (powyżej 19 % skrobi ) typowymi dla przemysłu skrobiowego , gdyż takie odmiany mają z reguły mało atrakcyjny smak . Odmiany typu C przydatne do konsumpcji w gospodarstwach domowych to odmiany o zawartości skrobi w przedziale 14-18 % , a ich walory smakowe sprawdzone są na poziomie hodowli i rejestracji odmian . Odmiany mączyste o podwyższonej zawartości skrobi posiadające jednocześnie dobry smak to np. Albatros, Salto, Bzura ,Lawina, Niektóre z podanych odmian w zależności od sezonu wegetacyjnego mogą minimalnie zmieniać charakterystykę kulinarną . Nasi doradcy pomogą Państwu w doborze odmiany w każdym czasie biorąc pod uwagę Państwa gusta i preferencje . Zapraszamy do współpracy .
Przykładowe odmiany: Albatros, Salto, Lawina, Bzura