OFERTA HANDLOWA OBOWIĄZUJACA OD 01-09-2020

Oferowane przez nas ziemniaki pochodzą przede wszystkim z naszych upraw sadzeniakowych prowadzonych w systemie GLOBALG.A.P pod ścisłym nadzorem PIORiN. Dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu, a także wprowadzaniu nowych odmian atrakcyjnych dla konsumentów z roku na rok podnosimy standardy jakościowe dystrybuowanych przez nas ziemniaków.  Wszystkie oferowane przez nas odmiany znajdziecie Państwo na naszej stronie internetowej. Poniżej kilka przykładowych odmian.

MONTE CARLO Odmiana jadalna, średnio wczesna o wysokim plonie handlowym. Wyrównane bulwy o jasnoczerwonej skórce i białym miąższu, owalne, dość płytkie oczka, zawartość skrobi14%, typ kulinarny ogólnoużytkowy B. Przeznaczenie- bezpośrednia konsumpcja, konfekcjonowanie. 

BINTJE Odmiana średnio wczesna jadalna, duże owalne bulwy, jasnożółta skórka, żółty miąższ, płytkie oczka, zawartość skrobi 14%. Wysoka wydajność, wyrównany plon, tolerancja na suszę, dobre właściwości przechowalnicze. Nadaje się do gotowania, pieczenia, na frytki, chipsy. Bardzo smaczna. Powszechna we Francji i Belgii.

IIGNACY Odmiana wczesna jadalna, typ kulinarny ogólnoużytkowy- B. Miąższ jasnożółty, gładka skórka, bulwy okrągło owalne, zawartość skrobi 12,1%, typ kulinarny  B. Bardzo dobry smak, wysoki wyrównany plon. Odmiana o niskich wymaganiach glebowych i wodnych. Przeznaczenie bezpośrednia konsumpcja, mycie i pakowanie.

LILLY Bulwy okrągłe owalne o płytkich oczkach, niezwykle gładkiej skórce i intensywnie żółtym miąższu.. Lilly wyróżnia się wspaniałym smakiem, typ kulinarny B, zawartość skrobi 13%.
Przeznaczenie– bezpośrednia konsumpcja,  mycie i pakowanie.

GALA wczesna odmiana jadalna, kształtne bulwy, tyk kulinarny B, zawartość skrobi 12,6%. Z uwagi na bardzo płytkie oczka i brak skłonności do ciemnienia miąższu nadaje się do obierania. Nie traci swoich walorów nawet przy długim magazynowaniu.
Przeznaczenie – bezpośrednia konsumpcja, mycie i pakowanie.

ZIEMNIAK KLASAPREMIUM

kalibraż 50 + mm, szczotkowany, skórka do mycia

ZIEMNIAK KLASA

EXTRA

kalibraż 45+ mm, skórka tradycyjna

CEBULA KONFEKCJA
Cena netto zł/kg w zależności od wielkości jednorazowej dostawy 2.5 kg 5 kg 15kg 2.5 kg 5 kg 15kg 1 kg 15 kg
Detal 1,60
zł/kg
1,30
zł/kg
1,20
zł/kg
1,25
zł/kg
1,15 zł/kg 1,00
zł/kg
2,00zł/kg 1,60zł/kg
HURT MAŁY

od 45-750kg

1,20 zł/kg 1,10
zł/kg
1,00
zł/kg
1,20
zł/kg
1,10 zł/kg 0,90
zł/kg
1,80zł/kg 1,50zł/kg
HURT ŚREDNI

od 750-3750 kg

1,10
zł/kg
1,00zł/kg 0,80
zł/kg
1,00zł/kg 0,90zł/kg 0,70 zł/kg 1,80zł/kg 1,20zł/kg
HUTR DUŻY

Powyżej 10000kg

1,05zł/kg 0,95zł/kg 0,85 zł/kg 0,95zł/kg 0,85zł/kg 0,60 zł/kg 1,60zł/kg 0.90zł/kg

Oferowane przez nas ziemniaki konsumpcyjne dzielimy na cztery główne typy kulinarne :

TYPA /AB – sałatkowy – wszechstronnie użytkowy

Ziemniaki typu AB sąnajtwardsze , zawierają niewiele skrobi , przez co po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne . Nie rozpadają się i dają się łatwo kroić w plastry czy kostki . Stąd idealnie sprawdzają się w sałatkach ziemniaczanych , hiszpańskiej tortilli , zupach ,
zapiekankach . Nadają się również do gotowania w „mundurkach ” , do smażenia (np. w postaci talarków lub tzw . „wedges „) lub na grilla .

Przykładowe odmiany : TYP A: Bernina, Altesse, Zen, Toscana , TYP AB:  Riviera, Tornado, Pierwiosnek, Madrid.

TYP B – ogólnoużytkowy

W składzie ziemniaków typu Bjest więcej skrobi , stąd są one mniej wilgotne niż typu A /AB. Pod widelcem lekko się rozgniatają . Typ ten obejmuje odmiany ogólnoużytkowe , które nadają się zarówno do smażenia , jak i do gotowania . Na naszych talerzach pojawiają się zazwyczaj jako dodatek do mięs i sosów albo w postaci frytek . Ziemniaki tego typu z reguły nie rozsypują się po ugotowaniu

Przykładowe odmiany : Gala, Ignacy, Lilly, Irys, Irga, Żagiel, Malaga, Monte Carlo, Bintje, Electra, Aromata

TYP BC – Wszechstronnie użytkowy , lekko mączysty .

Ziemniaki te idealnie nadają się na przetwory typu : frytki , talarki , kopytka , puree , placki ziemniaczane , a dodatkowo mogą być używane również do potraw jak we wcześniejszych typach np. do zup czy dań głównych . Ziemniaki te po ugotowaniu mają tendencję do lekkiego rozsypywania się , stanowią idealny dodatek do dań z sosem . Uzależnione jest ich wykorzystanie w zależności od indywidualnych cech odmianowych i walorów miąższu , który z reguły ma kolor jasny , kremowy zbliżony do białego . Ziemniaki te są często wybierane przez konsumentów preferujących jasno – żółty lub biały miąższ , gustujących w tradycyjnej kuchni polskiej.

Przykładowe odmiany : Tajfun, Orla, Maritiema, Aster

TYP C – mączysty Ziemniaki typu C są najbardziej sypkie , zawierają najwięcej skrobi.

Ich miąższ po ugotowaniu jest suchy , rozsypujący się i wyraźnie mączysty . Dlatego sprawdzają się w purée , kopytkach , pyzach , knedlach , kartaczach , czy plackach . Mogą też stanowić bazę do wypieków i zagęszczania zup . Stosując ten typ ziemniaków użyjemy mniejmąki do przygotowania zwartego , plastycznego ciasta , niż stosując inne typy . Zaznaczyć jednak należy , że odmiany tego typu nie powinny być łączone z odmianami wysokoskrobiowymi (powyżej 19 % skrobi ) typowymi dla przemysłu skrobiowego , gdyż takie odmiany mają z reguły mało atrakcyjny smak . Odmiany typu C przydatne do konsumpcji w gospodarstwach domowych to odmiany o zawartości skrobi w przedziale 14-18 % , a ich walory smakowe sprawdzone są na poziomie hodowli i rejestracji odmian . Odmiany mączyste o podwyższonej zawartości skrobi posiadające jednocześnie dobry smak to np. Albatros, Salto, Bzura ,Lawina, Niektóre z podanych odmian w zależności od sezonu wegetacyjnego mogą minimalnie zmieniać charakterystykę kulinarną . Nasi doradcy pomogą Państwu w doborze odmiany w każdym czasie biorąc pod uwagę Państwa gusta i preferencje . Zapraszamy do współpracy .

Przykładowe odmiany: Albatros, Salto, Lawina, Bzura

Realizacja zamówień

tel: 509-851-819

e-mail: dystrybucja@cnnidzica.pl