ASTER – Odmiana regionalna – pierwszy plon dla przetwórstwa
- Odmiana regionalna
- odmiana jadalna, bardzo wczesna
- typ konsumpcyjny BC, lekko mączysty
- Zawartość skrobi 14,4%
- Bulwy okrągło owalne, średniej wielkości o dobrej regularności kształtu i płytkich oczkach, miąższ jasnożółty
- Odporna na wirus Y i wirus liściozwoju
- bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne, bardzo dobrze się przechowuje
- Przydatna do mycia, obierania, konfekcjonowania jak również na frytki, chipsy, produkty suszone, konserwowe i mrożonki
IRYS – pierwszy plon dla konesera smaku
- Odmiana jadalna, bardzo wczesna.
- Smak bardzo dobry, typ konsumpcyjny B, ogólnoużytkowy.
- Zawartość skrobi 12%.
- Bulwy owalne podłużne, duże, o dobrej regularności kształtu, oczka dość płytkie, miąższ biały.
- Średnio odporna na wirus Y, średnio-wrażliwa na wirusa liściozwoju dość odporna na uszkodzenia mechaniczne, przechowuje się dobrze.
- Odznacza się bardzo wysoką plennością, predysponowana do uprawy na wczesny zbiór
RUTA – Odmiana regionalna – pierwsza przed wszystkimi
- Odmiana regionalna
- odmiana jadalna, bardzo wczesna,
- typ konsumpcyjny B.
- zawartość skrobi 12,5 %. Smak dobry,
- bulwy okrągło owalne, duże, o dobrej regularności kształtu i płytkich oczkach, miąższ jasnożółty.
- Dość odporna na wirus Y, średnio odporna na wirus liściozwoju, bardzo odporna na mechaniczne uszkodzenia, przechowuje się bardzo dobrze.
- Predysponowana do uprawy na wczesny zbiór
DROP – pierwszy przed wszystkimi
- Odmiana jadalna, bardzo wczesna,
- typ konsumpcyjny B, ogólnoużytkowy.
- Zawartość skrobi 14,6%.
- Bulwy okrągło owalne, dość duże, o bardzo dobrej regularności kształtu, oczka płytkie, miąższ żółty.
- Dość odporna na wirus Y, średnio odporna na wirus liściozwoju, dość odporna na mechaniczne uszkodzenia, przechowuje się dobrze.
- Przydatna na produkty konserwowe i mrożonki. Idealna do mycia i pakowania, jako odmiana bardzo wczesna.