ATOL – polska perła
- odmiana jadalna, średnio późna
- Typ kulinarny B. Jest odmianą wszechstronnie użytkową o bardzo dobrym smaku
- Zawartość skrobi 13,5-14%
- Charakteryzuje się wysoką plennością i wyrównaniem
- Bulwy duże, owalne , oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
- Odporna na raka ziemniaka i parch zwyczajny i wirusa PLRV oraz Y .
SALTO – Odmiana regionalna – ewolucja plonu
- odmiana średnio późna, jadalna, dobra w smaku o wielokierunkowym wykorzystaniu
- typ kulinarny ogólnoużytkowy do lekko mączystego – BC.
- Zawartość skrobi 17%,
- Bulwy okrągło owalne , regularne, spłaszczone, średnie do dużych, skórka żółta, gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
- Średnio odporna na wirus Y, odporna na wirus liściozwoju, średnio odporna na zarazę, odporna na raka i mątwika.