LAWINA – Odmiana regionalna – potęga plonu
- odmiana średnio późna, bardzo plenna,
- Odmiana w typie kulinarnym C, mączystym, o dobrym smaku.
- Zawartości skrobi ok. 17%.
- Może być wykorzystywana jako odmiana jadalna, do przetwórstwa i do przemysłu skrobiowego
- Bulwy okrągło owalne, lekko spłaszczone, dość duże, skórka żółta, gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
- Odporna na mątwika i raka ziemniaka, odporna na wirus Y i bardzo odporna na wirus liściozwoju. Bardzo odporna na zarazę ziemniaka, wysoka odporność na czarną nóżkę.
- Średnio odporna na parcha zwykłego.
- Jest odmianą o podwyższonych wymaganiach wodnych.
- Przydatna do przerobu przemysłowego na skrobię i spirytus, także do produkcji chipsów, kostki i puree, nadaje się również do celów konsumpcyjnych
BZURA – wzór odporności
- odmiana skrobiowa, późna
- Typ konsumpcyjny C, mączysty
- Zawartość skrobi 18,8%.
- Bulwy okrągło owalne , bardzo duże, dość dobra regularność kształtu, oczka dość płytkie, miąższ jasnożółty.
- Bardzo odporna na wirus Y, PLRV, bardzo odporna na zarazę liści,
- Z uwagi na wysoką suchą masę średnio odporna na mechaniczne uszkodzenia. Przy odpowiedniej technologii zbioru przechowuje się dobrze
- Odmiana dla przemysłu skrobiowego
SONDA – stabilny plon skrobi
- odmiana późna, skrobiowa.
- typ kulinarny C
- Zawartość skrobi 18,7%.
- Bulwy okrągło owalne, dość regularne, średnie i duże, skórka żółta, chropowata, oczka średnio płytkie, miąższ kremowy.
- Odporna na mątwika ziemniaczanego, na raka. Odporna na wirus Y i zarazę ziemniaka, niska odporność na wirusa liściozwoju
- Bardzo dobrze się przechowuje.
- Przydatna do produkcji chipsów.