IGNACY- hodowla PMHZ – odmiana wczesna, typ kulinarny B , skrobia 12,0 %, miąższ jasno-żółty, bardzo dobry smak, bardzo wysoki i wyrównany plon handlowy, niskie wymagania glebowe, śednia wrażliwość na metrybuznę, przydatny do mycia i pakowania.
TORNADO – hodowla IPM – firma z siedzibą w Dublinie, Irlandia. Odmiana jadalna wczesna o wysokiej wydajności. Bulwy owalne wydłużone o czerwonej skórce i białym miąższu – rynek warszawski i wschodniej Polski, płytkie oczka. Zawartość skrobi około 12% i suchej masy 18% – na frytki jako wczesny ziemniak nadaje się idealnie.
Podatność na uszkodzenia mała – w skali 9 stopniowej 6. Odporności: parch zwyczajny – 7, zaraza ziemniaka – 7, czarna nóżka – 4. Wrażliwość na matrybuzynę: wrażliwa, metrybuzyna może być stosowana wyłącznie przedwschodowo, poważne zakłócenia w wegetacji przy zastosowaniu powschodowym.
ORLA – hodowla IPM. Wczesna odmiana jadalna o gładkiej skórce, miąższ jasnożółty. Bulwy owalne o płytkich oczkach. Typ kulinarny BC – lekko mączysty, zawartość skrobi 14-15%. Doskonały smak, ceniona wśród smakoszy ziemniaka. Wykorzystywana do konfekcjonowania – smak i odporna na uszkodzenia mechaniczne (7). Wymagania glebowe i wodne od słabych do średnich. Odporności: parch zwyczajny – 6, czarna nóżka – 6, zaraza ziemniaka – 8. Ze względu na wysokie odporności wykorzystywana do uprawy ekologicznej. Wrażliwa na metrybuzynę – można stosować tylko przedwschodowo
ELECTRA – hodowla IPM– odmiana wczesna jadalna o dobrych walorach smakowych. Bulwy owalne, skórka jasnożółta ze słabo różowymi, płytkimi oczkami, miąższ jasnożółty. Typ kulinarny ogólnoużytkowy B, zawartość skrobi – około 12%, ziemniak nierozgotowujący się. Odporności: parch zwyczajny – 8, czarna nóżka 4, słaba odporność na zarazę ziemniaka. Przy dobrej ochronie dobrze się przechowuje, dobra odporność na uszkodzenia mechaniczne – 6. Sprawdza się w uprawie w szerokim zakresie lokalizacji geograficznych. Małe wymagania wodne i glebowe. Nie posiada wad wewnętrznych miąższ.
MADRID – hodowla TPC – firma z siedzibą w Holandii. Odmiana jadalna wczesna o bardzo dużym potencjale plonotwórczym. Bulwy okrągłe o jasnożółtej skórce i kremowym miąższu. Oczka dość płytkie, bulwy duże, typ konsumpcyjny AB, zawartość skrobi 12,5%, suchej masy 18,7%. Dobre właściwości przechowalnicze, odporna na obicia, przeznaczana do konfekcjonowania. Odporności: liściozwój – 7, wirus A – 6, wirus X – 7, wirus Y – 5,5, zaraza ziemniaka – 7, parch zwykły – 7.