LAWINA – Odmiana regionalna – potęga plonu

  • odmiana średnio późna, bardzo plenna,
  • Odmiana w typie kulinarnym C, mączystym, o dobrym smaku.
  • Zawartości skrobi ok. 17%.
  • Może być wykorzystywana jako odmiana jadalna, do przetwórstwa i do przemysłu skrobiowego
  • Bulwy okrągło owalne, lekko spłaszczone, dość duże, skórka żółta, gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Odporna na mątwika i raka ziemniaka, odporna na wirus Y i bardzo odporna na wirus liściozwoju. Bardzo odporna na zarazę ziemniaka, wysoka odporność na czarną nóżkę.
  •   Średnio odporna na parcha zwykłego.
  • Jest odmianą o podwyższonych wymaganiach wodnych.
  • Przydatna do przerobu przemysłowego na skrobię i spirytus, także do produkcji   chipsów, kostki i puree, nadaje się również do celów konsumpcyjnych

BZURA – wzór odporności

  • odmiana skrobiowa, późna
  • Typ konsumpcyjny C, mączysty
  • Zawartość skrobi 18,8%.
  • Bulwy okrągło owalne , bardzo duże, dość dobra regularność kształtu, oczka dość płytkie, miąższ  jasnożółty.
  • Bardzo odporna na wirus Y, PLRV, bardzo odporna na zarazę liści,
  • Z uwagi na wysoką suchą masę średnio odporna na mechaniczne uszkodzenia. Przy odpowiedniej technologii zbioru przechowuje się dobrze
  • Odmiana dla przemysłu skrobiowego

SONDA – stabilny plon skrobi

  • odmiana późna, skrobiowa.
  • typ kulinarny C
  • Zawartość skrobi 18,7%.
  • Bulwy okrągło owalne, dość regularne, średnie i duże, skórka żółta, chropowata, oczka średnio płytkie, miąższ kremowy.
  • Odporna na mątwika ziemniaczanego, na raka. Odporna na wirus Y i zarazę ziemniaka, niska odporność na wirusa liściozwoju
  • Bardzo dobrze się przechowuje.
  • Przydatna do produkcji chipsów.