ATOL – polska perła

  • odmiana jadalna, średnio późna
  • Typ kulinarny B. Jest odmianą wszechstronnie użytkową o bardzo dobrym smaku
  • Zawartość skrobi 13,5-14%
  • Charakteryzuje się wysoką plennością i wyrównaniem
  • Bulwy duże, owalne , oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Odporna na raka ziemniaka i parch zwyczajny i wirusa PLRV oraz Y .

SALTO – Odmiana regionalna – ewolucja plonu

  • odmiana średnio późna, jadalna, dobra w smaku o wielokierunkowym wykorzystaniu
  • typ kulinarny ogólnoużytkowy do lekko mączystego – BC.
  • Zawartość skrobi 17%,
  • Bulwy okrągło owalne , regularne, spłaszczone, średnie do dużych, skórka żółta, gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Średnio odporna na wirus Y, odporna na wirus liściozwoju, średnio odporna na zarazę, odporna na raka i mątwika.