IBIS – Odmiana regionalna – dobry na każde warunki
- Odmiana średnio wczesna, jadalna.
- typ kulinarny BC, ogólnie użytkowy do lekko mączystego
- Zawartość skrobi 15,3%.
- Bulwy dość duże, owalne, dość regularne, skórka jasna gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
- Odporna na wirus Y, parcha zwykłego oraz uszkodzenia mechaniczne bulw.
- Konsumpcja bezpośrednia do końca okresu przechowalniczego, produkcja frytek produktów suszonych oraz mrożonych oraz mycia i pakowania
IRGA – warszawski przysmak
- Odmiana średnio wczesna, jadalna,
- Typ kulinarny B, ogólnoużytkowy.
- zawartość skrobi 14,4%.
- Bulwy dość duże, okrągło owalne do owalnych, lekko spłaszczone, regularne, skórka jasnoróżowa, gładka, oczka płytkie, miąższ kremowy.
- Zalecana do uprawy na glebach zasobnych
- Odmiana zalecana do konsumpcji bezpośredniej, odmiana o wyjątkowych walorach smakowych
KOLIA – Odmiana regionalna – klejnoty polskiej ziemi
- odmiana średnio wczesna, bardzo plenna, jadalna
- Typ kulinarny B, ogólnoużytkowym, o dobrym smaku.
- Zawartość skrobi ok. 14%.
- Bulwy okrągło owalne, dość duże, skórka jasnoróżowa o zróżnicowanej intensywności zabarwienia, oczka jasnoróżowe, płytkie, miąższ jasnożółty.
- Odmiana odporna na raka.
- Dość odporna na wirusa Y i odporna na wirusa liściozwoju.
- Odporna na czarną nóżkę i parcha zwykłego.
- Przydatna do przetwórstwa
MILA – esencja smaku
- odmiana średnio wczesna, jadalna. Plon średni.
- Typ kulinarny ogólnoużytkowy do mączystego (BC).
- Zawartość skrobi 16,2%. Smak dobry.
- Bulwy okrągło owalne, lekko spłaszczone, średniej wielkości, oczka średnio płytkie, skorka lekko chropowata, miąższ żółty.
- Zalecana do uprawy na glebach zasobnych
- Dość duża odporność bulw na choroby grzybowe i bakteryjne oraz duża odporność na uszkodzenia mechaniczne zapewnia dobrą trwałość przechowalniczą tej odmiany.
- Duża odporność na wirusa Y i wirusa liściozwoju.
- Może być wykorzystywana w produkcji chipsów, frytek, oraz do konsumpcji bezpośredniej.
ZEBRA – Odmiana regionalna – bezpieczny plon
- odmiana średnio wczesna, jadalna,
- typ użytkowy ogólnoużytkowy B,
- wyjątkowo dobry smak,
- zawartość skrobi 14,7%.
- Bulwy owalne, regularne, duże, skórka biała, lekko siatkowana, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
- Nieodporna na mątwika, odporna na raka
- Idealna do mycia i konfekcjonowania, nadaje się do długiego składu
ŻAGIEL – Odmiana regionalna – dar Mazur
- odmiana średnio wczesna, jadalna,
- zawartość skrobi 12,6%
- typ kulinarny sałatkowy do ogólnoużytkowego (AB).
- Bulwy okrągło owalne, kształtne, duże, jest dość plenna, skórka jasna chropowata, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
- Odporna na mątwika, bardzo odporna na wirus liściozwoju, średnio odporna na zarazę.
- Idealna do mycia i konfekcjonowania oraz do gastronomii