IBIS – Odmiana regionalna – dobry na każde warunki

  • Odmiana średnio wczesna, jadalna.
  • typ kulinarny BC, ogólnie użytkowy do lekko mączystego
  • Zawartość skrobi 15,3%.
  • Bulwy dość duże, owalne, dość regularne, skórka jasna gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Odporna na wirus Y, parcha zwykłego oraz uszkodzenia mechaniczne bulw.
  • Konsumpcja bezpośrednia do końca okresu przechowalniczego, produkcja frytek produktów suszonych oraz mrożonych oraz mycia i pakowania

IRGA – warszawski przysmak

  • Odmiana średnio wczesna, jadalna,
  • Typ kulinarny B, ogólnoużytkowy.
  • zawartość skrobi 14,4%.
  • Bulwy dość duże, okrągło owalne do owalnych, lekko spłaszczone, regularne, skórka jasnoróżowa,  gładka, oczka płytkie, miąższ kremowy.
  • Zalecana do uprawy na glebach zasobnych
  • Odmiana zalecana do konsumpcji bezpośredniej, odmiana o wyjątkowych walorach smakowych

 KOLIA – Odmiana regionalna – klejnoty polskiej ziemi

  • odmiana średnio wczesna, bardzo plenna, jadalna
  • Typ kulinarny B, ogólnoużytkowym, o dobrym smaku.
  • Zawartość skrobi ok. 14%.
  • Bulwy okrągło owalne, dość duże, skórka jasnoróżowa o zróżnicowanej intensywności zabarwienia, oczka jasnoróżowe, płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Odmiana odporna na raka.
  • Dość odporna na wirusa Y i odporna na wirusa liściozwoju.
  • Odporna na czarną nóżkę i parcha zwykłego.
  • Przydatna do przetwórstwa

MILA – esencja smaku

  • odmiana średnio wczesna, jadalna. Plon średni.
  • Typ kulinarny ogólnoużytkowy do mączystego (BC).
  • Zawartość skrobi 16,2%. Smak dobry.
  • Bulwy okrągło owalne, lekko spłaszczone, średniej wielkości, oczka średnio płytkie, skorka lekko chropowata, miąższ żółty.
  • Zalecana do uprawy na glebach zasobnych
  • Dość duża odporność bulw na choroby grzybowe i bakteryjne oraz duża odporność na uszkodzenia mechaniczne zapewnia dobrą trwałość przechowalniczą tej odmiany.
  • Duża odporność na wirusa Y i wirusa liściozwoju.
  • Może być wykorzystywana w produkcji chipsów, frytek, oraz do konsumpcji bezpośredniej.

ZEBRA – Odmiana regionalna – bezpieczny plon

  • odmiana średnio wczesna, jadalna,
  • typ użytkowy ogólnoużytkowy B,
  • wyjątkowo dobry smak,
  • zawartość skrobi 14,7%.
  • Bulwy owalne, regularne, duże, skórka biała, lekko siatkowana, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Nieodporna na mątwika, odporna na raka
  • Idealna do mycia i konfekcjonowania, nadaje się do długiego składu

ŻAGIEL – Odmiana regionalna – dar Mazur

  • odmiana średnio wczesna, jadalna,
  • zawartość skrobi 12,6%
  • typ kulinarny sałatkowy do ogólnoużytkowego (AB).
  • Bulwy okrągło owalne, kształtne, duże, jest dość plenna, skórka jasna chropowata, oczka płytkie,  miąższ jasnożółty.
  • Odporna na mątwika, bardzo odporna na wirus liściozwoju, średnio odporna na zarazę.
  • Idealna do mycia i konfekcjonowania oraz do gastronomii