AKSAMITKA – uosobienie delikatności
- odmiana jadalna, wczesna
- typ konsumpcyjny B, ogólnoużytkowy, przydatny do mycia i konfekcjonowania
- Zawartość skrobi 13,2 %
- Bulwy okrągło owalne, duże o dość dobrej regularności kształtu i płytkich oczkach, miąższ jasnożółty
- Bardzo odporna na wirus Y, dość odporna na wirus liściozwoju
- odporna na uszkodzenia mechaniczne, bardzo dobrze się przechowuje
DALIA – bukiet plonu
- Odmiana jadalna, wczesna
- Typ kulinarny dość zwięzły, miękki AB, smak dobry
- Zawartość skrobi niska 11,3%.
- Wysoka wartość przechowalnicza, utrzymuje walory konsumpcyjne do późnej wiosny
- W wysokim stopniu odporna na parcha zwykłego
- Bulwy okrągłe do okrągło owalnych, średnie do dużych, regularne, skórka różowo-czerwona, trochę szorstka, oczka płytkie, miąższ biały.
- Plenność, wyrównanie, wysoki plon