AKSAMITKA – uosobienie delikatności

  • odmiana jadalna, wczesna
  • typ konsumpcyjny B, ogólnoużytkowy, przydatny do mycia i konfekcjonowania
  • Zawartość skrobi 13,2 %
  • Bulwy okrągło owalne, duże o dość dobrej regularności kształtu i płytkich oczkach, miąższ jasnożółty
  • Bardzo odporna na wirus Y, dość odporna na wirus liściozwoju
  • odporna na uszkodzenia mechaniczne, bardzo dobrze się przechowuje

DALIA – bukiet plonu

  • Odmiana jadalna, wczesna
  • Typ kulinarny dość zwięzły, miękki AB, smak dobry
  • Zawartość skrobi niska 11,3%.
  • Wysoka wartość przechowalnicza, utrzymuje walory konsumpcyjne do późnej wiosny
  • W wysokim stopniu odporna na parcha zwykłego
  • Bulwy okrągłe do okrągło owalnych, średnie do dużych, regularne, skórka różowo-czerwona, trochę szorstka, oczka płytkie, miąższ biały.
  • Plenność, wyrównanie, wysoki plon