SALTO – Odmiana regionalna – ewolucja plonu
- odmiana średnio późna, jadalna, dobra w smaku o wielokierunkowym wykorzystaniu
- typ kulinarny ogólnoużytkowy do lekko mączystego – BC.
- Zawartość skrobi 17%,
- Bulwy okrągło owalne , regularne, spłaszczone, średnie do dużych, skórka żółta, gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
- Średnio odporna na wirus Y, odporna na wirus liściozwoju, średnio odporna na zarazę, odporna na raka i mątwika.
LAWINA – Odmiana regionalna – potęga plonu
- odmiana średnio późna, bardzo plenna,
- Odmiana w typie kulinarnym C, mączystym, o dobrym smaku.
- Zawartości skrobi ok. 17%.
- Może być wykorzystywana jako odmiana jadalna, do przetwórstwa i do przemysłu skrobiowego
- Bulwy okrągło owalne, lekko spłaszczone, dość duże, skórka żółta, gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
- Odporna na mątwika i raka ziemniaka, odporna na wirus Y i bardzo odporna na wirus liściozwoju. Bardzo odporna na zarazę ziemniaka, wysoka odporność na czarną nóżkę.
- Średnio odporna na parcha zwykłego.
- Jest odmianą o podwyższonych wymaganiach wodnych.
- Przydatna do przerobu przemysłowego na skrobię i spirytus, także do produkcji chipsów, kostki i puree, nadaje się również do celów konsumpcyjnych