SALTO – Odmiana regionalna – ewolucja plonu

  • odmiana średnio późna, jadalna, dobra w smaku o wielokierunkowym wykorzystaniu
  • typ kulinarny ogólnoużytkowy do lekko mączystego – BC.
  • Zawartość skrobi 17%,
  • Bulwy okrągło owalne , regularne, spłaszczone, średnie do dużych, skórka żółta, gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Średnio odporna na wirus Y, odporna na wirus liściozwoju, średnio odporna na zarazę, odporna na raka i mątwika.

LAWINA – Odmiana regionalna – potęga plonu

  • odmiana średnio późna, bardzo plenna,
  • Odmiana w typie kulinarnym C, mączystym, o dobrym smaku.
  • Zawartości skrobi ok. 17%.
  • Może być wykorzystywana jako odmiana jadalna, do przetwórstwa i do przemysłu skrobiowego
  • Bulwy okrągło owalne, lekko spłaszczone, dość duże, skórka żółta, gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Odporna na mątwika i raka ziemniaka, odporna na wirus Y i bardzo odporna na wirus liściozwoju. Bardzo odporna na zarazę ziemniaka, wysoka odporność na czarną nóżkę.
  •   Średnio odporna na parcha zwykłego.
  • Jest odmianą o podwyższonych wymaganiach wodnych.
  • Przydatna do przerobu przemysłowego na skrobię i spirytus, także do produkcji   chipsów, kostki i puree, nadaje się również do celów konsumpcyjnych