AROMATA – hodowla SCHAAP. . Odmiana jadalna średnio wczesna w typie kulinarnym B. Bulwy owalne, płytkie oczka, skórka żółta, miąższ żółty. Kwiaty jasnofioletowe. Zadowalający plon handlowy – bulwy wyrównane, średniej wielkości. Zawartość skrobi w granicach 15% – można wykorzystywać do produkcji frytek i płatków ziemniaczanych. Odporna na mątwika i dość podatna na zarazę ziemniaka. Dość odporna na wirus Y i parcha zwykłego. Dobrze się przechowuje. Wymaga gleb średnio zasobnych.

BINTJE – odmiana pochodząca z Holandii, średnio wczesna jadalna, duże owalne bulwy, jasnożółta skórka, żółty miąższ, płytkie oczka. Rośliny średnie, wyprostowane, częściowo fioletowe łodygi, białe kwiaty. Wysoka wydajność, wyrównany plon, tolerancja na suszę, dobre właściwości przechowalnicze. Umiarkowana odporność na wirusy, średnia odporność na zaraze ziemniaka i parcha zwyczajnego. Powszechnie uprawiana w Europie i Afryce Płn. Nadaje się do gotowania, pieczenia, na frytki, chipsy. Bardzo smaczna. Powszechna we Francji i Belgii.

IBIS – Odmiana regionalna – dobry na każde warunki

  • Odmiana średnio wczesna, jadalna.
  • typ kulinarny BC, ogólnie użytkowy do lekko mączystego
  • Zawartość skrobi 15,3%.
  • Bulwy dość duże, owalne, dość regularne, skórka jasna gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Odporna na wirus Y, parcha zwykłego oraz uszkodzenia mechaniczne bulw.
  • Konsumpcja bezpośrednia do końca okresu przechowalniczego, produkcja frytek produktów suszonych oraz mrożonych oraz mycia i pakowania

 KOLIA – Odmiana regionalna – klejnoty polskiej ziemi

  • odmiana średnio wczesna, bardzo plenna, jadalna
  • Typ kulinarny B, ogólnoużytkowym, o dobrym smaku.
  • Zawartość skrobi ok. 14%.
  • Bulwy okrągło owalne, dość duże, skórka jasnoróżowa o zróżnicowanej intensywności zabarwienia, oczka jasnoróżowe, płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Odmiana odporna na raka.
  • Dość odporna na wirusa Y i odporna na wirusa liściozwoju.
  • Odporna na czarną nóżkę i parcha zwykłego.
  • Przydatna do przetwórstwa

MILA – esencja smaku

  • odmiana średnio wczesna, jadalna. Plon średni.
  • Typ kulinarny ogólnoużytkowy do mączystego (BC).
  • Zawartość skrobi 16,2%. Smak dobry.
  • Bulwy okrągło owalne, lekko spłaszczone, średniej wielkości, oczka średnio płytkie, skorka lekko chropowata, miąższ żółty.
  • Zalecana do uprawy na glebach zasobnych
  • Dość duża odporność bulw na choroby grzybowe i bakteryjne oraz duża odporność na uszkodzenia mechaniczne zapewnia dobrą trwałość przechowalniczą tej odmiany.
  • Duża odporność na wirusa Y i wirusa liściozwoju.
  • Może być wykorzystywana w produkcji chipsów, frytek, oraz do konsumpcji bezpośredniej.

Malaga – hodowla Zamarte- średnio wczesna, typ konsumpcyjny B , 12,3% skrobi, średnie wymagania glebowe, średnie wymagania glebowe, bardzo wysoki potencjał plonowania, duże owalne bulwy o płytkich oczkach, żółta gładka skórka, średnio wrażliwa na metrybuzynę, nadaje się do gotowania na parze i wodzie, oraz do zapiekania w foli, konfekcjonowania.

MARITIEMA – hodowla SCHAAP. Odmiana jadalna , średnio wczesna w trybie kulinarnym BC. Podwyższona skrobia, nawet ponad 17%, dlatego w trybie ogólnoużytkowym do mączystego. Bulwy owalne o żółtej skórce i jasnożółtym miąższu, płytkie oczka. Duży wyrównany plon handlowy – gleby średnio zasobne, nawożenie N 140 – 160 kg/ha.

Kwiaty jasnofioletowe. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego. Słabo odporna na zarazę ziemniaka. Posiada dobra odporność na parcha zwykłego, czarną nóżkę.

MONTE CARLO – hodowla TPC – odmiana jadalna, średnio wczesna o wysokim plonie handlowym, wyrównane bulwy. Bulwy o jasnoczerwonej skórce i białym miąższu ( idealna na rynek warszawski ), owalne, dość płytkie oczka, zawartość skrobi 14%, typ kulinarny ogólnoużytkowy B. Przeznaczenie – bezpośrednia konsumpcja, konfekcjonowanie. Wymaga sadzenia w ogrzaną glebę, dosyć tolerancyjna na suszę. Posiada dobre właściwości przechowalnicze. Odporności: liściozwój – 8, wirus A i X – 8, wirus Y – 7, dobra odporność na zaraze ziemniaka – 6,5, parch zwykły – 8

TAJFUN – HODOWLA PMHZ- typ ogólnoużytkowy do lekko mączystego B-BC, skrobia 16,9 % miąższ żółty, wysokie walory smakowe, bardzo wysoki plon handlowy, niskie wymagania glebowe i wodne, odmiana tolerancyjna na suszę, średnia wrażliwość na metrybuzynę, przydatna do przetwórstwa i konfekcji.

ZEBRA – Odmiana regionalna – bezpieczny plon

  • odmiana średnio wczesna, jadalna,
  • typ użytkowy ogólnoużytkowy B,
  • wyjątkowo dobry smak,
  • zawartość skrobi 14,7%.
  • Bulwy owalne, regularne, duże, skórka biała, lekko siatkowana, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Nieodporna na mątwika, odporna na raka
  • Idealna do mycia i konfekcjonowania, nadaje się do długiego składu

ŻAGIEL – Odmiana regionalna – dar Mazur

  • odmiana średnio wczesna, jadalna,
  • zawartość skrobi 12,6%
  • typ kulinarny sałatkowy do ogólnoużytkowego (AB).
  • Bulwy okrągło owalne, kształtne, duże, jest dość plenna, skórka jasna chropowata, oczka płytkie,  miąższ jasnożółty.
  • Odporna na mątwika, bardzo odporna na wirus liściozwoju, średnio odporna na zarazę.
  • Idealna do mycia i konfekcjonowania oraz do gastronomii