AKSAMITKA 

  • Odmiana jadalna, wczesna,
  • typ konsumpcyjny B, ogólnoużytkowy, przydatny do mycia i konfekcjonowania,
  • zawartość skrobi na poziomie 13,2%.
  • Bulwy okrągło owalne, duże o dość dobrej regularności kształtu i płytkich oczkach, miąższ jasnożółty.
  • Bardzo odporna na wirus Y, dość odporna na wirus liściozwoju.
  • Odporna również na uszkodzenia mechaniczne, bardzo dobrze się przechowuje

IBIS – Odmiana regionalna – dobry na każde warunki

  • Odmiana średnio wczesna, jadalna.
  • typ kulinarny BC, ogólnie użytkowy do lekko mączystego
  • Zawartość skrobi 15,3%.
  • Bulwy dość duże, owalne, dość regularne, skórka jasna gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Odporna na wirus Y, parcha zwykłego oraz uszkodzenia mechaniczne bulw.
  • Konsumpcja bezpośrednia do końca okresu przechowalniczego, produkcja frytek produktów suszonych oraz mrożonych oraz mycia i pakowania

IRGA Odmiana bardzo smaczna, o białym-kremowym miąższu, to typ ziemniaka średnio wczesny, typ kulinarny – rodzaj BC (lekko mączysty), IRGA jest niezwykle stabilna w plonowaniu.

 KOLIA – Odmiana regionalna – klejnoty polskiej ziemi

  • odmiana średnio wczesna, bardzo plenna, jadalna
  • Typ kulinarny B, ogólnoużytkowym, o dobrym smaku.
  • Zawartość skrobi ok. 14%.
  • Bulwy okrągło owalne, dość duże, skórka jasnoróżowa o zróżnicowanej intensywności zabarwienia, oczka jasnoróżowe, płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Odmiana odporna na raka.
  • Dość odporna na wirusa Y i odporna na wirusa liściozwoju.
  • Odporna na czarną nóżkę i parcha zwykłego.
  • Przydatna do przetwórstwa

MILA – esencja smaku

  • odmiana średnio wczesna, jadalna. Plon średni.
  • Typ kulinarny ogólnoużytkowy do mączystego (BC).
  • Zawartość skrobi 16,2%. Smak dobry.
  • Bulwy okrągło owalne, lekko spłaszczone, średniej wielkości, oczka średnio płytkie, skorka lekko chropowata, miąższ żółty.
  • Zalecana do uprawy na glebach zasobnych
  • Dość duża odporność bulw na choroby grzybowe i bakteryjne oraz duża odporność na uszkodzenia mechaniczne zapewnia dobrą trwałość przechowalniczą tej odmiany.
  • Duża odporność na wirusa Y i wirusa liściozwoju.
  • Może być wykorzystywana w produkcji chipsów, frytek, oraz do konsumpcji bezpośredniej.

MONTE CARLO – hodowla TPC – odmiana jadalna, średnio wczesna o wysokim plonie handlowym, wyrównane bulwy. Bulwy o jasnoczerwonej skórce i białym miąższu ( idealna na rynek warszawski ), owalne, dość płytkie oczka, zawartość skrobi 14%, typ kulinarny ogólnoużytkowy B. Przeznaczenie – bezpośrednia konsumpcja, konfekcjonowanie. Wymaga sadzenia w ogrzaną glebę, dosyć tolerancyjna na suszę. Posiada dobre właściwości przechowalnicze. Odporności: liściozwój – 8, wirus A i X – 8, wirus Y – 7, dobra odporność na zaraze ziemniaka – 6,5, parch zwykły – 8

ZEBRA – Odmiana regionalna – bezpieczny plon

  • odmiana średnio wczesna, jadalna,
  • typ użytkowy ogólnoużytkowy B,
  • wyjątkowo dobry smak,
  • zawartość skrobi 14,7%.
  • Bulwy owalne, regularne, duże, skórka biała, lekko siatkowana, oczka płytkie, miąższ jasnożółty.
  • Nieodporna na mątwika, odporna na raka
  • Idealna do mycia i konfekcjonowania, nadaje się do długiego składu

ŻAGIEL – Odmiana regionalna – dar Mazur

  • odmiana średnio wczesna, jadalna,
  • zawartość skrobi 12,6%
  • typ kulinarny sałatkowy do ogólnoużytkowego (AB).
  • Bulwy okrągło owalne, kształtne, duże, jest dość plenna, skórka jasna chropowata, oczka płytkie,  miąższ jasnożółty.
  • Odporna na mątwika, bardzo odporna na wirus liściozwoju, średnio odporna na zarazę.
  • Idealna do mycia i konfekcjonowania oraz do gastronomii