ODMIANY ŚREDNIO WCZESNE / Powrót do pozostałych odmian

AMANDA  NOWOŚĆ  Odmiana średniowczesna  dedykowana głównie do przetwórstwa, produkcji suszu i granulatów, płatków, skrobi oraz chipsów. Świetnie sprawdza się również jako ziemniak jadalny w typie kulinarnym C.  AMANDA jest odmianą mątwiko i rakoodporną. Odznacza się  także wysoką odpornością na większość chorób ziemniaka (parch, zaraza ziemniaczana, rizoktonioza , czarna nóżka). Odmiana tworzy wysoki plon handlowy bulw o owalnym kształcie i jasnożółtym miąższu. Bulwy są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Amanda dobrze się przechowuje do późnej wiosny. Sucha masa osiąga poziom 23 %, skrobia 17-18%. Wymagania glebowe średnie do niskich. Odmiana od kilu lat systematycznie zwiększa udział na rynku przetwórstwa w Niemczech i w Anglii.

BELMONDA – Bulwy okrągło owalne o płytkich oczkach, gładkiej i żółtej skórce oraz miąższu . Bardzo wysoki i wyrównany plon handlowy. Bardzo dobrze się przechowuje nie tracąc fantastycznych walorów smakowych do późnej wiosny. Belmondę wyróżnia wysoka odporność na rizoktoniozę, zarazę ziemniaka i czarną nóżkę . Posiada też niezwykłą odporność na wtórny wzrost i świetnie sobie radzi w warunkach długotrwałej suszy. Typ kulinarny B. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Zawartość skrobi ok 15%. Wymagania glebowe średnie do niskich.

EXCELLENCY – jest średnio wczesną odmianą frytkową z żółtą skórką i jasnożółtym miąższem. Bulwy są duże, owalne, mają płytkie oczka. Liczba bulw jest umiarkowana, kształt wyrównany. Excellency ma odpowiednią zawartość suchej masy, dobrą zarazem do produkcji frytek i chipsów, jest także świetną w smaku odmianą jadalną. Typ konsumpcyjny jest mączysty. Excellency może być uprawiana na większości rodzajów gleb, nadaje się do produkcji domowych frytek, stacji pakujących ponieważ ma bardzo ładne wykończenie skórki. Uniwersalna odmiana jadalna, frytkowa oraz chipsowa, bardzo dobry plon i wygląd zewnętrzny.

FONTANE – jest średnio wczesną uniwersalną odmianą z żółtą skórką i żółtym miąższem. Bulwy są dość duże, kształt owalno – podłużny, mają płytkie oczka. Liczba bulw przypadająca na roślinę jest dobra, wielkość jest jednolita. Typ konsumpcyjny mączysty, poziom suchej masy jest wysoki. Fontane bardzo dobrze sprawdza się w przemyśle przetwórczym ( frytki, chipsy), a także dzięki wysokiej zawartości suchej masy dobrze sprawdza się w produkcji suszy ziemniaczanych. Ze względu na bardzo niski poziom cukrów zawartość Akralamidu po przerobie jest bardzo niska. Fontane jest dość podatna na parcha zwykłego, ale może być uprawiana na wszystkich typach gleby, zwłaszcza na glebach lekkich, ponieważ ma bardzo dobrą odporność na nekrotyzację bulw. Plony są bardzo dobre. Uniwersalna odmiana jadalna i frytkowa, wysoko plonująca, nadaję się także na produkcję płatków ziemniaczanych.

INNOVATOR – średnio wczesna odmiana jadalna o brązowej skórce i jasnożółtym miąższu, zawartość skrobi ok. 16%, doskonale sprawdza się w produkcji frytek. Poszukiwana przez konsumentów ziemniaka gustujących  w miąższu zbliżonym do białego i lekko osypującym się po ugotowaniu. Z uwagi na wiązanie niewielu dużych, równych bulw pod krzakiem wymaga zasobnego w składniki stanowiska jak również dostatecznie dużej ilości wody do obsłużenia przyrostów. Jest to odmiana wymagająca, przeważnie stosowana na plantacjach do produkcji ziemniaków na frytki gdzie na dzień dzisiejszy w swoim segmencie jest bezkonkurencyjna.

IRGA – charakteryzuje się niezawodnym plonowaniem i doskonałym smakiem. Udział plonu handlowego, biorąc pod uwagę plon ogólny bulw, wynosi 83%. Należy do grupy odmian, których miąższ jest średnio zwięzły, nie rozsypujący się (typ konsumpcyjny B, ogólnoużytkowy). Rośliny Irgi są w typie łodygowo- liściowym (drobne, rzadko rozmieszczone liście, z widocznymi łodygami) wytwarzają białe kwiaty. Bulwy przyjmują kształt od okrągłoowalnego do owalnego, mają charakterystyczną różową skórkę oraz płytko osadzone oczka.  Irga to niewątpliwe uznana odmiana na rynku ziemniaka. Wynika to nie tylko z jej niskich wymagań siedliskowych, ale przede wszystkim ogólnoużytkowego charakteru.

LABELLA NOWOŚĆ odmiana jadalna średnio wczesna , bulwy owalne o bardzo gładkiej i lśniącej czerwonej skórce, miąższ żółty, oczka płytkie, typ kulinarny B. Labella to wysokoplenna odmiana odznaczająca się wysoką odpornością na zarazę bulw, fuzariozę, parcha zwykłego, plamistość miąższu oraz czarną nóżkę i rizoktoniozę . Zalecana do uprawy na terenie całego kraju, wymagania glebowe niskie do średnich. Labella posiada  wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne . Świetnie nadaje się do długiego przechowywania zachowując przy tym doskonałe parametry jakościowe. Oprócz tradycyjnego rynku sprawdza  się doskonale jako ziemniak do mycia i paczkowania. Odporna na mątwika oraz raka ziemniaka.

RED LADY – Bulwy podłużne, duże, skórka czerwona, miąższ żółty, oczka płytkie. Odmiana wyjątkowo odporna na choroby grzybowe i czarną nóżkę, plonuje bardzo wysoko nawet w niesprzyjających warunkach. Doskonale się przechowuje do późnej wiosny nie tracąc przy tym swych niepowtarzalnych walorów smakowych. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Zaw. skrobi 12-13%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe bardzo niskie.

SATINA – Bulwy owalne, duże o regularnym kształcie, skórka i miąższ żółte, oczka płytkie.Odmiana nadająca się do uprawy praktycznie w każdych warunkach, wybitnie odporna na suszę i parcha ziemniaka. Doskonale się przechowuje utrzymując wysokie walory smakowe aż do czerwca. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Spośród wszystkich odmian jadalnych najbardziej odporna na metrybuzynę. Dzięki wyróżniającym ją cechom, Satina od kilku lat nieprzerwanie uznawana jest przez COBORU za wzorzec w grupie odmian śr. wczesnych. Zaw. skrobi 13-14%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe niskie.

SORAYA jest wysoko plenną odmianą jadalną, średnio-wczesną, szybko dojrzewającą. Ze względu na żółty miąższ i wysoką odporność na przebarwienia Soraya polecana jest jako ziemniak o wysokiej jakości, świetnie nadający się do zastosowania w gastronomii, a także do wyrobu żywności typu „wygodna” i w przemyśle przetwórczym. Odmiana lekko zwięzła podczas gotowania (Typ A/B), o niezwykle małej skłonności do przebarwiania się po obraniu i bardzo małej skłonności do przebarwiania po gotowaniu. Atrakcyjny ziemniak jadalny, o żółtym miąższu i stabilnym kształcie bulw okrągło-owalnych do owalnych, gładkiej skórce i płytkich oczkach powoduję, że odmiana ta doskonale nadaje się do mycia i pakowania oraz obierania. Zawartość skrobi około 13 %. Dobrze radzi sobie w naszych warunkach, podlewanie zwiększa plon bulw o 15 – 20 %. Nawożenie Nmin max. 120 kg/ha.

TOSCANA – Bulwy regularne, okrągło-owalne o żółtym miąższu i gładkiej, żółtej skórce. Toscana zaliczana jest w segmencie ziemniaków jadalnych do tzw. klasy premium tj. odmian o najwyższych parametrach jakościowych. Charakteryzuje się wysoką odpornością na czarną nóżkę, rizoktoniozę, zarazę bulw oraz uszkodzenia mechaniczne i parcha zwykłego. Toscana doskonale się przechowuje długo zachowując wyborny smak, oraz parametry do mycia i pakowania. Miąższ nie ciemnieje po ugotowaniu, typ kulinarny AB.

TAJFUN – odmiana średnio wczesna, jadalna ogólnoużytkowa, typ kulinarny lekko mączysty – BC. Charakteryzuje się podwyższoną zawartością skrobi (16,4%). Miąższ żółty, wysokie walory smakowe, bardzo wysoki plon handlowy, niskie wymagania glebowe i wodne. Odmiana tolerancyjna na suszę, średnia wrażliwość na metrybuzynę, przydatna do przetwórstwa i konfekcji.