ODMIANA |
CHARAKTERYSTYKA |
|
Aster |
Odmiana regionalna,
odmiana jadalna, bardzo wczesna
typ konsumpcyjny BC, lekko mączysty
Zawartość skrobi 14,4%
Bulwy okrągło owalne, średniej wielkości o dobrej regularności kształtu i płytkich oczkach, miąższ jasnożółty
Odporna na wirus Y i wirus liściozwoju
bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne, bardzo dobrze się przechowuje
Przydatna do mycia, obierania, konfekcjonowania jak również na frytki, chipsy, produkty suszone, konserwowe i mrożonki |
Odmiany bardzo wczesne |
Irys |
Odmiana jadalna, bardzo wczesna.
Smak bardzo dobry, typ konsumpcyjny B, ogólnoużytkowy.
Zawartość skrobi 12%.
Bulwy owalne podłużne, duże, o dobrej regularności kształtu, oczka dość płytkie, miąższ biały.
Średnio odporna na wirus Y, średnio-wrażliwa na wirusa liściozwoju
dość odporna na uszkodzenia mechaniczne, przechowuje się dobrze.
Odznacza się bardzo wysoką plennością, predysponowana do uprawy na wczesny zbiór |
Ruta |
Odmiana regionalna
odmiana jadalna, bardzo wczesna,
typ konsumpcyjny B.
zawartość skrobi 12,5 %. Smak dobry,
bulwy okrągło owalne, duże, o dobrej regularności kształtu i płytkich oczkach, miąższ jasnożółty.
Dość odporna na wirus Y, średnio odporna na wirus liściozwoju, bardzo odporna na mechaniczne uszkodzenia, przechowuje się bardzo dobrze. Predysponowana do uprawy na wczesny zbiór |
Drop |
Odmiana jadalna, bardzo wczesna, typ konsumpcyjny B, ogólnoużytkowy. Zawartość skrobi 14,6%. Bulwy okrągło owalne, dość duże, o bardzo dobrej regularności kształtu, oczka płytkie, miąższ żółty. Dość odporna na wirus Y, średnio odporna na wirus liściozwoju, dość odporna na mechaniczne uszkodzenia, przechowuje się dobrze. Przydatna na produkty konserwowe i mrożonki. Idealna do mycia i pakowania, jako odmiana bardzo wczesna. |
Aksamitka |
Odmiana jadalna, wczesna, typ konsumpcyjny B, ogólnoużytkowy, przydatny do mycia i konfekcjonowania, zawartość skrobi na poziomie 13,2%. Bulwy okrągło owalne, duże o dość dobrej regularności kształtu i płytkich oczkach, miąższ jasnożółty. Bardzo odporna na wirus Y, dość odporna na wirus liściozwoju. Odporna również na uszkodzenia mechaniczne, bardzo dobrze się przechowuje. |
Odmiany średnio wczesne |
Ibis |
Odmiana regionalna
Odmiana średnio wczesna, jadalna, typ kulinarny BC, ogólnie użytkowy do lekko mączystego. Zawartość skrobi 15,3%. Bulwy dość duże, owalne, dość regularne, skórka jasna gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty. Odporna na wirus Y, parcha zwykłego oraz uszkodzenia mechaniczne bulw. Konsumpcja bezpośrednia do końca okresu przechowalniczego, produkcja frytek produktów suszonych oraz mrożonych oraz mycia i pakowania. |
Irga |
Odmiana bardzo smaczna, o białym-kremowym miąższu, to typ ziemniaka średnio wczesny, typ kulinarny – rodzaj BC (lekko mączysty), IRGA jest niezwykle stabilna w plonowaniu. |
Kolia |
Odmiana regionalna
Odmiana średnio wczesna, bardzo plenna, jadalna. Typ kulinarny B, ogólnoużytkowym, o dobrym smaku. Zawartość skrobi ok. 14%. Bulwy okrągło owalne, dość duże, skórka jasnoróżowa o zróżnicowanej intensywności zabarwienia, oczka jasnoróżowe, płytkie, miąższ jasnożółty. Odmiana odporna na raka. Dość odporna na wirusa Y i odporna na wirusa liściozwoju. Odporna na czarną nóżkę i parcha zwykłego. Przydatna do przetwórstwa |
Mila |
Odmiana średnio wczesna, jadalna. Plon średni. Typ kulinarny ogólnoużytkowy do mączystego (BC). Zawartość skrobi 16,2%. Smak dobry.
Bulwy okrągło owalne, lekko spłaszczone, średniej wielkości, oczka średnio płytkie, skorka lekko chropowata, miąższ żółty. Zalecana do uprawy na glebach zasobnych. Dość duża odporność bulw na choroby grzybowe i bakteryjne oraz duża odporność na uszkodzenia mechaniczne zapewnia dobrą trwałość przechowalniczą tej odmiany. Duża odporność na wirusa Y i wirusa liściozwoju.
Może być wykorzystywana w produkcji chipsów, frytek, oraz do konsumpcji bezpośredniej. |
Monte Carlo |
Odmiana jadalna, średnio wczesna o wysokim plonie handlowym, wyrównane bulwy. Bulwy o jasnoczerwonej skórce i białym miąższu ( idealna na rynek warszawski ), owalne, dość płytkie oczka, zawartość skrobi 14%, typ kulinarny ogólnoużytkowy B. Przeznaczenie – bezpośrednia konsumpcja, konfekcjonowanie. Wymaga sadzenia w ogrzaną glebę, dosyć tolerancyjna na suszę. Posiada dobre właściwości przechowalnicze. Odporności: liściozwój – 8, wirus A i X – 8, wirus Y – 7, dobra odporność na zarazę ziemniaka – 6,5, parch zwykły – 8 |
Zebra |
Odmiana regionalna
Odmiana średnio wczesna, jadalna, typ użytkowy ogólnoużytkowy B, wyjątkowo dobry smak, zawartość skrobi 14,7%.
Bulwy owalne, regularne, duże, skórka biała, lekko siatkowana, oczka płytkie, miąższ jasnożółty. Nieodporna na mątwika, odporna na raka
Idealna do mycia i konfekcjonowania, nadaje się do długiego składu |
Żagiel |
Odmiana regionalna
Odmiana średnio wczesna, jadalna, zawartość skrobi 12,6%, typ kulinarny sałatkowy do ogólnoużytkowego (AB). Bulwy okrągło owalne, kształtne, duże, jest dość plenna, skórka jasna chropowata, oczka płytkie, miąższ jasnożółty. Odporna na mątwika, bardzo odporna na wirus liściozwoju, średnio odporna na zarazę. Idealna do mycia i konfekcjonowania oraz do gastronomii |
Salto |
Odmiana regionalna
Odmiana średnio późna, jadalna, dobra w smaku o wielokierunkowym wykorzystaniu, typ kulinarny ogólnoużytkowy do lekko mączystego – BC. Zawartość skrobi 17%. Bulwy okrągło owalne , regularne, spłaszczone, średnie do dużych, skórka żółta, gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty. Średnio odporna na wirus Y, odporna na wirus liściozwoju, średnio odporna na zarazę, odporna na raka i mątwika. |
Odmiany średnio późne |
Lawina |
Odmiana regionalna
Średnio późna, bardzo plenna, Odmiana w typie kulinarnym C, mączystym, o dobrym smaku. Zawartości skrobi ok. 17%. Może być wykorzystywana jako odmiana jadalna, do przetwórstwa i do przemysłu skrobiowego. Bulwy okrągło owalne, lekko spłaszczone, dość duże, skórka żółta, gładka, oczka płytkie, miąższ jasnożółty. Odporna na mątwika i raka ziemniaka, odporna na wirus Y i bardzo odporna na wirus liściozwoju. Bardzo odporna na zarazę ziemniaka, wysoka odporność na czarną nóżkę. Średnio odporna na parcha zwykłego. Jest odmianą o podwyższonych wymaganiach wodnych. Przydatna do przerobu przemysłowego na skrobię i spirytus, także do produkcji chipsów, kostek puree, nadaje się również do celów konsumpcyjnych |
Wawrzyn |
Odmiana późna, jadalna, o zawartości skrobi 14%, typ konsumpcyjny B – ogólnoużytkowy. Bulwy okrągło owalne, regularne, bardzo duże – odmiana z bardzo dużym potencjałem plonotwórczym. Skórka żółta, gładka, miąższ kremowy, płytkie oczka. Odporna na wirus Y, średnio odporna na wirus liściozwoju, dość odporna na zarazę. |
Odmiana późna |
Bryza |
średnio późna odmiana ziemniaka jadalnego o okrągłych bulwach, średnio chropowatej skórce, oraz płytkich oczkach i żółtym miąższu, nie ciemnieje w stanie surowym oraz po ugotowaniu. Odmiana bardzo dobrze plonująca, ma średnie wymagania glebowe i wodne. |
Odmiany skrobiowe |
Glada |
odmiana średnio wczesna, jasno-żółty miąższ, małe wymagania wodne i glebowe, średnia wrażliwość na metrybuzynę, dni wegetacji 138, plon t/ha 44,2; skrobia % 19,6. |
Sonda |
Odmiana późna, skrobiowa, typ kulinarny C, zawartość skrobi 18,7%. Bulwy okrągło owalne, dość regularne, średnie i duże, skórka żółta, chropowata, oczka średnio płytkie, miąższ kremowy. Odporna na mątwika ziemniaczanego i raka. Odporna również na wirus Y i zarazę ziemniaka, niska odporność na wirusa liściozwoju. Bardzo dobrze się przechowuje. Przydatna do produkcji chipsów. |